Impellers

Impeller kopen bij Allesmarine

Een impeller is één van de meest kwetsbare onderdelen van een buitenboordmotor en binnenboordmotor. Het is een rubberen schoepenrad in het koelwaterpomp, dat na kleine beschadigingen al snel vermogen (waterdruk) verliest. Wilt u deze beschadigingen voorkomen? Start uw buitenboordmotor of binnenboordmotor nooit zonder (koel)water. Als de impeller zonder water draait, slijt de impeller. Wil je weten hoe je een impeller moet vervangen, lees er meer over onder aan de pagina.

Wanneer moet ik een impeller vervangen?

Er zijn meerdere signalen voor een versleten boot impeller. Met een stijgende koelwatertemperatuur als belangrijkste indicator. Als een impeller versleten is, wordt er minder water opgepompt, waardoor de motor opwarmt. Bij een direct koelsysteem kun je dit zien aan de hoeveelheid water die eruit wordt gepompt.

Het is belangrijk om jaarlijks de impeller in uw buitenboordmotor of binnenboordmotor te controleren en aan het eind van het jaar, of bij elke service beurt te vervangen, om problemen te voorkomen. Zorg er dan ook altijd voor om een reserve-onderdeel (impeller) aan boord te hebben. Onze vuistregel bij een buitenboordmotor is:  staartstuk los, is standaard u impeller vervangen. Dus niet alleen controleren, als uw staartstuk toch los is, direct uw impeller vervangen. En bij een binnenboordmotor jaarlijks de impeller vervangen. 

 

Zelf impeller vervangen

Bij een binnenboordmotor is het belangrijk om voor het vervangen van de impeller, de koelwater toevoer af te sluiten door de afsluiter dicht te draaien. Vervolgens schroeft u het pomphuisdekseltje los. En daar achter bevindt zich de impeller.

Het vervangen van een impeller bij een buitenboordmotor is iets complexer dan bij een binnenboordmotor, omdat eerst het staartstuk verwijderd dient te worden. Toch is het vervangen van een impeller eenvoudiger dan je denkt. Wil je zelf een impeller vervangen? Bekijk onderstaande video en bestel direct een impeller van jouw merk bij Allesmarine.nl. kies hier onder voor impeller buitenboordmotor of impeller binnenboordmotor.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »