Er zijn veel verschillende binnen- en buitenboordmotoren. Vaak heeft elk soort een andere olie nodig.

2-takt motoren?

2-takt buitenboordmotoren krijgen de smering voor het blok via de benzine. Er zit dus geen olie in het motorblok. Voor het varen met een 2-takt motor is het dus noodzakelijk om olie toe te voegen aan de benzine. Deze wordt na de smerende werking verbrand samen met de benzine.

Het is aan te raden om alleen hoogwaardige 2-takt olie te gebruikten. Minder hoogwaardige olie veroorzaakt namelijk koolaanslag op de zuigers, cilinderkop, bougies en meer. Bij hoogwaardige olie is dit veel minder.

Heeft u olielekkage bij uw 2-takt motor? Of heeft u last van dikke zwarte drab en druppels die van uw staartstuk afdruppelen? In de meeste gevallen is er dan nog geen hoge nood. Vaak is er namelijk geen sprake van een lek, maar betreft het onverbrande 2-takt olie. Om hiervan zeker te zijn is het wel raadzaam de staartolie te controleren. Ook staartolie kunt u terugvinden in ons assortiment.

Mengverhouding 2-takt olie en benzine

Bij de meeste buitenboordmotoren wordt gezegd dat de mengverhouding van olie/benzine met 1:50 (1 liter olie op 50 liter benzine) goed is. Voor oudere motoren is dit zeker goed. De nieuwere 2-takt motoren hebben vaak al voldoende smering bij 1:100. U kunt dit altijd terug vinden in de handleiding van de buitenboordmotor. Er wordt vaak gekeken naar het vaargedrag en daarop zou u de mengverhouding kunnen aanpassen. Als u veel vaart op lage toeren kunt u gerust wat minder smeren. Dit voorkomt ook weer koolaanslag in de motor.

Voor een buitenboordmotor waarbij aangeraden wordt om 1:100 te mengen is het niet erg om 1:50 te mengen. Als u merkt dat bij 1:50 mengen uw motor veel rookt en stinkt, kunt u gerust wat minder mengen (bijvoorbeeld 1:75 of 1:100). Anders is de kans aanwezig dat de motor minder goed gaat lopen (vooral op lage toeren) of dat de bougies vet slaan waardoor de motor uitvalt of niet wilt starten. Een 2-takt buitenboordmotor zal altijd een beetje roken en ruiken.

Autolube of E-TEC

Dit zijn 2-takt buitenboordmotoren die zelf zorgen voor de mengverhouding. Dit houdt in dat er een oliereservoir aanwezig is onder de kap van de motor. De motor zorgt zelf door middel van een pompje dat er 2-taktolie bij de benzine wordt toegevoegd voordat deze de motor in gaat. Hierdoor zal de motor altijd de goede verhouding smeren en heeft u als gebruiker een stuk minder zorgen. U hoeft alleen benzine te tanken en het reservoir onder de kap op peil te houden.

4-takt motoren?

Bij 4-takt buitenboordmotoren wordt het blok gesmeerd door aparte blokolie. Dit is een speciale olie voor 4-takt motoren die goed in een vochtige omstandigheid kunnen werken. Het is daarom ook belangrijk om olie aan te schaffen die gemaakt is voor buitenboordmotoren.

Motorolie voor 4-takt buitenboordmotoren wordt in diktes (viscositeit) aangeduid. Gangbare diktes voor 4-takt olie zijn SAE 10W30, SAE 15W40 en SAE30. Het getal geeft de dikte van de motorolie aan. Het is daarbij belangrijk om te weten welke dikte motorolie de buitenboordmotor fabrikant voorschrijft. De oliedikte verandert naarmate ook de temperatuur verandert. Motorolie met een dikte van SEA 10W30 heeft bijvoorbeeld smeereigenschappen van een dikte van 10 als het koud weer is en een dikte van 30 als het warm weer is.

Olie kan in een afgesloten gebied, als het schoon blijft, tot wel 3 jaar goed blijven. Echter is dit bij buitenboordmotoren anders. De olie van het motorblok is namelijk continu in contact met de buitenlucht door de carterventilatie. Dit zorgt ervoor dat er geen overbodige druk opgebouwd kan worden door draaiende delen of temperatuurverschillen. Doordat de olie in contact staat met de buitenlucht gaat de werking van de olie sneller achteruit. Het is daarom ook ten zeerste aan te raden om de olie (en het oliefilter) elk jaar preventief te vervangen.

Staartolie/tandwielolie

In het staartstuk van 2-takt en 4-takt buitenboordmotoren bevinden zich een set tandwielen om de aandrijving van de motor over te zetten op de schroef. Om deze tandwielen goed te behouden draaien deze in olie. Deze olie is afgesloten van de rest van de motor maar het is toch raadzaam om het jaarlijks te vervangen. Tijdens het vervangen is dit meteen een controle dat er geen water bij de olie is gekomen. Als er water bij de olie is gekomen neemt dit de gehele smerende werking van de olie weg. U herkent dit als de olie wit/grijs/melkkleurig is. De kans is groot dat de keerring onder de impeller vervangen moet worden.

Welke olie heb ik nodig?

Wij raden aan om de olie te gebruiken die de fabrikant aanraadt voor de motor. Dit is vaak te vinden in de handleiding of op de website van de fabrikant.

2-takt en autolube mengolie

Voor deze motoren kunt u dezelfde olie gebruiken: 2-takt olie. Om het langst van uw motor te genieten en de beste prestaties te krijgen adviseren wij premium/hoogwaardige olie. Dit zorgt er ook voor dat u de motor minder vaak hoeft te reinigen.

Bij Evinrude E-TEC motoren werkt dit hetzelfde als bij autolube motoren. Er mag echter alleen specifieke olie in van Evinrude zelf.

4-takt motorolie

Over het algemeen zit u in Nederland altijd goed met viscositeit van 10W30 of 10W40. U kunt altijd aanhouden wat de fabrikant van de buitenboordmotor aanraadt.

Staartolie/tandwielolie

Het is handig om de staartolie altijd te vervangen voor de winterstalling. Olie voor stuurbekrachtiging, powertrim of hydraulische besturing hoeft u in principe nooit te verversen, zolang de olie maar schoon is. Dit kan gecheckt worden door de olie te peilen.

De staartolie van Allesmarine is te gebruiken voor alle buitenboordmotoren waaronder buitenboordmotoren van Yamaha, Mercury, Honda en meer. Dit betreft een hoogwaardige olie met een viscositeit van 80W90.

Binnenboordmotoren

De benodigde olie voor binnenboordmotoren is heel merk specifiek. De meeste fabrikanten raden aan om een specifieke olie te gebruiken. Dit zijn vrijwel altijd 4-takt of dieselmotoren die olie bevatten in het blok om alle delen te smeren. Kijk in de handleiding van uw motor welke olie u nodig heeft of welke viscositeit geadviseerd wordt.

Hiernaast heeft een binnenboordmotor een aandrijving. Dit gaat via een keerkoppeling of drives. Beide systemen werken met olie. Een drive valt te zien als staartstuk van een buitenboordmotor. Hier kan dus dezelfde olie voor worden gebruikt. Bij een keerkoppeling is het raadzaam om de aanbevolen olie te gebruiken.