Een motor heeft 3 dingen nodig om te starten, namelijk brandstof, lucht en een vonk. Als één van deze benodigdheden ontbreekt zal de motor het nooit doen.

Snelle controles

Als uw motor niet wilt starten, zijn er een aantal dingen die u snel kunt checken om te kijken of dit de oorzaak is. Wat toch heel vaak gebeurt is dat men de dodemanskabel of de sleutel vergeet. Dit sluit het ontstekingssysteem af waardoor de motor niet zal starten.

Is het elektrische systeem in orde? Geven de bougies een vonk? Dit kunt u controleren door de bougies los te halen en te plaatsen in de bougiekabel. Vervolgens houdt u de bougie tegen het motorblok aan en start u de motor. LET OP: Houd deze tijdens het starten niet aan de bougie zelf vast maar aan de bougiedop. Ook niet met een tank (tang?) aan de bougie. Anders kunt u een stroomstoot krijgen.

Als u geen vonk ziet kunt u controleren of er zekeringen kapot zijn, alle kabels aangesloten en niet beschadigd zijn en de bougies vervangen. Als er dan nog steeds geen vonk is, zijn er grote delen defect zoals de CDI, bobines of stator.

Krijgt de motor brandstof? Het kan gebeuren dat er een knik in de brandstofkabel zit, dat u vergeten bent in het pompballetje te knijpen, er nog oude benzine in de tank/slang zit of dat de tank vacuüm is gezogen omdat de ontluchting niet open staat.

U kunt vaak zien aan het brandstoffilter onder de motorkap of er brandstof naar de motor gaat als u in het pompballetje knijpt. Als de motor een tijdje niet heeft lopen kan het ook voorkomen dat er water in de tank of carburateur zit. Dit zal verwijderd moeten worden. Wilt de motor dan nog steeds niet starten maar geeft hij wel een goede vonk en krijgt hij lucht? Dan kan het de brandstofpomp zijn of zult u de carburateur moeten schoonmaken of opnieuw moeten afstellen. Zie hiervoor onze blog over de carburateur.

Het laatste punt is het controleren van de luchttoevoer. Als de motor voorzien is van een luchtfilter kunt u controleren of deze verstopt of vuil is. Deze kunt u schoonmaken of vervangen. Dit zal de motor weer lucht geven.

De motor wilt niet rondgaan

Dit zal gaan over elektrisch gestarte motoren. Controleer of de accu opgeladen is en dat de accukabels goed vastzitten. Als dit in orde is kan het startrelais kapot zijn. Dit kunt u horen onder de motorkap als u de motor start. U hoort dan alleen een klikgeluid. Het startrelais zal dan vervangen moeten worden.