Waarom een monokabel?

Een monokabel stuursysteem is een systeem wat werkt met een enkele kabel. Door de enkele kabel neemt deze minder ruimte in dan een dubbel kabelsysteem. Ook zijn hierdoor minder delen waar speling op kan ontstaan en neemt het minder ruimte in bij de aansluiting op de buitenboordmotor.

Het installeren van de monokabel

Lengte bepalen

Let er op dat de monokabel zelf niet heel buigbaar is en het liefst zo ruimtelijk mogelijk geplaatst wordt. Anders is de kans aanwezig dat het sturen zwaarder zal gaan. U kunt de lengte van de kabel bepalen door de route waarlangs de kabel zal lopen op te meten en hier vervolgens een marge van ongeveer 30 cm bij te rekenen.

Stuurhuis

Voor het installeren van een monokabel is een bijpassend stuurhuis vereist. Als u hier al over beschikt dient u alleen de kabel te bevestigen. Zo niet, dan kunt u een monokabel set aanschaffen en de kabel voor het gemak alvast installeren in het stuurhuis. Hierna bevestigt u het stuurhuis op de gewenste plek.

Bevestigen aan de motor

De monokabel kan op 3 manieren bevestigd worden aan de buitenboordmotor. Afhankelijk van de situatie in de boot kiest u welke manier het best uitkomt.

Als de buitenboordmotor beschikt over een doorgang voor de monokabel zal dit de meest compacte en goede manier zijn om de kabel te installeren

Vet het deel wat door de motor gaat goed in met waterafstotend vet om corrosie en vastlopen te voorkomen. Dit zorgt er ook voor dat het sturen soepel verloopt. Met deze manier van verbinden is er een stuurstang nodig welke van de monokabel naar de bevestiging op de buitenboordmotor gaat. Belangrijk is dat de stuurstang vastgezet wordt met borgmoeren en dat deze niet te strak worden aangedraaid. Anders zal dit zorgen voor zwaarder sturen.


Bij boten waar er een kuip voor de buitenboordmotor zit, bestaat er een systeem waarmee de monokabel in de kuip wordt vastgehouden. Hiervoor zult u een passing moeten maken in de kuip. Vanuit daar kan de kabel direct aangesloten worden op de motor


Wilt u een monokabel aansluiten op een open boot? Dan bestaat hier ook een geschikte beugel voor. Deze kunt u bijvoorbeeld aan de spiegel van de boot bevestigen op zo de kabel te installeren

Als u een nieuwe beugel moet plaatsen, bevestig de monokabel dan eerst op de juiste manier aan de buitenboordmotor. Zet vervolgens het stuur precies in het midden waarna u de beugel bevestigt. Dit zorgt voor een gelijke stuuruitslag naar beide kanten.