Motorbescherming / motor / tank / onderhoud

Is uw buitenboordmotor toe aan het nodige onderhoud? Op deze pagina vindt u alles voor het onderhouden van uw buitenboordmotor. Zo kunt u hier terecht voor Eurol Engine Flush die het inwendige gedeelte van uw motor in 10 minuten reinigt. Of een Gasoline fuel injector cleaner die onder andere uw brandstofsysteem smeert.

Buitenboordmotor (winter)onderhoud

Om het beste uit uw buitenboordmotor te halen is het belangrijk dat u de motor goed onderhoudt. Alle bewegende delen in uw buitenboormotor moeten af en toe gesmeerd worden. Wij verkopen hoogwaardige olie en smeermiddelen die speciaal zijn ontwikkeld om uw buitenboordmotor goed te laten werken. Bekijk de gebruiksaanwijzing van uw buitenboordmotor en smeer alle belangrijke punten van de motor. Smeer één keer, of bij veelvuldig gebruik van de buitenboordmotor twee keer, per jaar de kabels, gashendels en schakelstangen. Op deze pagina vindt u de belangrijkste terugkerende onderhoudsactiviteiten voor het (winter)onderhoud van uw buitenboordmotor.

 

Carburateur reinigen

Tankonderhoud is belangrijk. Het is verstandig om alle benzine uit de carburateur, de tank en de leidingen te laten lopen als u de buitenboordmotor wilt afkoppelen voor de winter. De methanol uit de ongebruikte benzine verdampt namelijk waardoor een olieachtig bezinksel overblijft. Hierdoor kan de carburateur verstopt raken. Het gevolg hiervan is dat de motor niet meer stationair loopt en onregelmatig gaat lopen. Het is belangrijk om de carburateur van uw buitenboordmotor goed te reinigen.

Controleer ook het benzinefilter of die nog schoon is. De meeste benzinefilters zijn doorzichtig en dan is een controle snel uitgevoerd. Bij vervanging dient u wel op het juiste type te letten. Met conserveringsolie voorkomt u roest in het inwendige gedeelte van uw motor zoals cilinderwanden.

 

Bougies

De bougie dient u elk jaar te vervangen. Bougies dienen vervangen te worden als de contactpunten zijn aangevreten. Zijn ze onbeschadigd, reinig dan de contactpunten en monteer de bougie opnieuw.

 

Onderhoud van het tandwielhuis

Onderin het staartstuk van de buitenboordmotor bevindt zich het tandwielhuis. Het tandwielhuis moet altijd voorzien zijn van verse olie. Vooral als de buitenboordmotor ook vorst moet doorstaan. Tijdens het varen is het mogelijk dat er wat water vermengt met de olie in het tandwielhuis. Als deze bevriest kan het huis openbarsten of ernstig beschadigen.

 

Conserveringsolie buitenboordmotor

Gebruik conserveringsolie voor de buitenboordmotor om te voorkomen dat de cilinderwanden gaan roesten tijdens de winter.

 

Controleer de anode

De anode op het staartstuk van uw buitenboordmotor zorgt voor het tegengaan van galvanische corrosie. Vervang de anode voordat deze volledig is weggesleten. Buitenboordmotoren zijn direct gekoelde motoren, waarin ook anodes in de koelkanalen zijn aangebracht. Deze voorkomen elektrolytische corrosie. Ook deze anodes moeten tijdig vervangen worden. Wij verkopen spray tegen roest en corrosie. Dit beschermt de anode tegen regen en koude omstandigheden.

 

Olie verversen

Bij een viertaktmotor dient u de olie van de motor te controleren en eventueel te verversen. Indien uw buitenboordmotor ook over een oliefilter beschikt, dient u deze ook te vervangen. U kunt hier terecht voor  4-takt olie.

 

Onderhoud impeller

Het is verstandig om de impeller eenmaal per jaar te vervangen. Een impeller zorgt er namelijk voor dat er koelwater door de motor circuleert. Als de impeller kapot is en u vervangt hem niet op tijd, dan zal de buitenboormotor oververhit raken.

 

Schroef

Aan het einde van het vaarseizoen moet de schroefas worden ingevet. Dit doet u door de schroef te demonteren door de borgpen te verwijderen. Controleer de schroef goed op beschadigingen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »