Welke anode heb ik nodig?

 • Geplaatst op
 • Door Dave Obdam
 • 2

Uitleg bij het kiezen van de juiste anodes voor uw motorboot, buitenboordmotor, binnenboordmotor, sterdrive en staartstuk.

TIP: VERVANG UW ANODES ELK JAAR!

 

De juiste Anode voor uw buitenboordmotor en binnenboordmotor?

Wij krijgen vaak de vraag wat nou de juiste anode is voor de buitenboordmotor, binnenboordmotor, staartstuk, sterndrive of schip. Ik ga deze vraag beantwoorden op basis van mijn kennis en ervaring.

Het antwoord op dit vraagstuk is vaak simpel gegeven. Een zink Anode is voor zout water en een aluminium anode is voor zoet water. Dit is een vuistregel die wij hanteren.

 

Vuistregel: zink is zout, aluminium is zoet!

 Vaart u op zout water dan gebruikt u ten alle tijden een zinken anode! Vaart u op zoet water dan gebruikt u een aluminium anode. Deze vuistregel klopt! Maar er is meer. Want op zoet water kun je ook kiezen voor magnesium anodes.

 

Buitenboordmotor anodes / binnenboordmotor anodes

 Voor uw buitenboordmotor werkt deze vuistregel prima! Zout water een zink anode zoet water een aluminium anode. Maar er is meer,  voor de binnenboordmotor en met name de sterdrives die er achter hangen bestaan er ook magnesium anode kitjes. Wanneer kies je dan voor een magnesium anode?

 

Magnesium anodes

Vaart u op zoet water dan kunt u voor op uw sterndrive / staartstuk ook nog kiezen voor magnesium anodes. Dit is een nog zachter materiaal dan aluminium. Magnesium anodes werken op zoet water nog beter dan aluminium omdat het materiaal zachter is. Maar pas op! Magnesium werkt zo goed dat als uw boot het hele seizoen (+/- 5/6 maanden) in het water ligt en u gebruikt uw boot regelmatig dat de anode aan het eind van het seizoen helemaal weg is. En als er geen anode meer is, dan doet deze ook niets meer ;)

Daarom, ons advies over magnesium anodes

Heeft u een boot met inboard / binnenboordmotor en sterndrive / staartstuk op trailer, en ligt deze dus niet het hele vaarseizoen in het water dan is een magnesium anode de beste keus. Maar ligt uw boot langer dan 4 maanden in het water?  Kies dan voor aluminium anodes.
 

Heeft u nog steeds vragen? Neem dan contact met ons op per e-mail klik hier en wij zoeken samen met u naar de juiste anodes.

Ook wil ik iedereen uitnodigen, om zijn of haar ervaringen te delen door op deze blog te reageren. Ik heb geen scheikunde gestudeerd, dit is puur op basis van mijn kennis en ervaring. Dus mocht er iemand zijn die ons inhoudelijk nog meer informatie kan geven? Graag.

TIP: VERVANG UW ANODES ELK JAAR! na een jaar is de magnetische werking (die ervoor zorgt dat de luchtbelletjes naar de anode worden getrokken) van de anodes er bijna helemaal af. Ook al ziet uw anode er nog redelijk uit. De anode zal na een seizoen niet meer zo goed werken als het eerste seizoen. 

Koop uw anodes bij Allesmarine!

Is het tijd om uw anode te vervangen? Bekijk ons grote assortiment aan anodes van allerlei merken. Onze anodes komen ook in verschillende materialen, zoals zinkanode, aluminiumanode en magnesiumanode.

Reacties

 1. Dave Obdam Dave Obdam

  Beste lezers / klanten. Zouden jullie alle vragen per mail of via onze chat willen stellen. BVD dan worden ze sneller beantwoord dan via deze blog

 2. wilfried schmitt wilfried schmitt

  Gegroet Mevr. , Mr.
  Bestaan er verschillende kwaliteiten ten op zichte van samenstelling bij zinkanodes ? Zo ja, welke is dan de beste ?
  Dank bij voorbaat. Vriendelijke groeten, Wilfried.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »