Originele binnen/buitenboordmotor nummers opzoeken

 • Geplaatst op
 • Door Dave Obdam
 • 27

Hulp bij het zoeken naar originele onderdeel nummers voor binnenboordmotoren en buitenboordmotoren. oftewel Marine spare parts. Zodat u altijd de juiste OEM (originele onderdeel nummer) referentie heeft om de juiste buiten en binnenboordmotor onderdelen te bestellen.De juiste onderdelen voor mijn buitenboordmotor, binnenboordmotor, sterndrive of staartstuk?

Beste lezers en klanten van Allesmarine.nl

Acht van de tien telefoontjes die wij binnen krijgen bij Allesmarine.nl is met de vraag of men het juiste onderdeel heeft besteld voor hun buitenboordmotor of binnenboordmotor. En of wij dit kunnen controleren. Het antwoord is simpel, de juiste onderdelen bestel je aan de hand van originele onderdeelnummers.  En natuurlijk kunnen wij dit controleren. Maar dit kunt u zelf ook!
 

De andere 2 telefoontjes gaan over de beschikbaarheid , dit antwoord is ook simpel, Allesmarine.nl heeft alles voorradig en morgen bij u in huis.  
 

Goed, blijft het vraagstuk staan hoe we kunnen controleren of we de juiste onderdelen bestellen.  Het antwoord is simpel:  Aan de hand van originele onderdeelnummers.  Is het voor onze klanten nog onduidelijk hoe ze deze originele onderdeelnummers dan kunnen opzoeken. Wij hebben dit al uitgelegd op onze contactpagina, maar hier wordt vaak overheen gelezen.  Wij moeten onze klanten hier dan op wijze tijdens ons telefoongesprek. Vandaar dat wij nu met een filmpje komen waarin ik ga uitleggen en voor ga doen hoe je werkt.  In de hoop dat dit het duidelijker en eenvoudiger maakt,  om de juiste onderdelen op te zoeken bij  jouw inboard of outboard motor.
 

De makkelijkste website die ik altijd gebruik is: www.boats.net. Op deze Amerikaanse website kan je voor buitenboordmotoren eenvoudig op merk, model en pk  het juiste onderdeel opzoeken . Let op, bij buitenboordmotor merken staat er wel dat je op serienummer kan zoeken maar dat werkt helaas alleen (af en toe) bij het opzoeken bij binnenboordmotor onderdelen. Het opzoeken van outboard parts gaat echt op model, type en aantal pk.
 

Voorbeeld buitenboordmotor onderdelen opzoeken:

Laten we onderdelen gaan opzoeken voor één van de meest voorkomende  buitenboordmotor een Yamaha 8 pk 4-takt van 2004. We gaan naar de website boats.net. Klik linksboven op categorie en kies daar OEM parts wat staat voor Original Equipment Manufacturer of te wel origineel onderdeel nummer. We klikken op Yamaha en vervolgens Yamaha outboard parts.  Dan kiezen we het bouwjaar 2004. De laatste stap is kiezen van het model. Dit is de F8. Nu komen we bij alle diagram /exploded views  / tekeningen die beschikbaar zijn voor dit model. Weet je niet helemaal zeker in welke categorie je moet kijken, bekijk ze dan even allemaal op je gemak. 
 

Het meest bestelde onderdeel is de impeller. Deze staat in Lower Casing Drive 1, dat kunt u niet direct weten de eerste keer dat u onderdeelnummers opzoekt maar daar komt u vanzelf achter als u de tekeningen stuk voor stuk bekijkt. De impeller is nummer 22 van de tekening en achter nummer 22 vinden we het originele onderdeelnummer:  68T-44352-00-00.
 

Nu we het originele onderdeelnummer hebben gevonden, kunnen we deze controleren met het OEM of R.O (Referentie Original) nummer op Allesmarine.nl.  Nu weten we of we het juiste onderdeel hebben gevonden en gaan bestellen.
 

Een paar extra tips bij het zoeken op Allesmarine.nl naar het onderdeelnummer die u heeft gevonden op boats.net.

 1. Bij Yamaha staan er op Boats.net vaak 2 cijfers meer achter dan op onze website :  68T-44352-00-00, vind je het nummer niet op www.allesmarine.nl  probeer dan: 68T-44352-00. Doe dit alleen met de laatste twee cijfers.
 2. Bij Johnson en Evinrude of te wel OMC buitenboordmotoren staat er vaak een nul (0) voor het originele onderdeelnummer, dit staat niet altijd op Allesmarine.nl dus wordt u onderdeelnummer niet gevonden, probeer het dan ook eens zonder 0. Voorbeeld  0386084 is een veelvoorkomende Johnson en Evinrude impeller 0386084. Mocht Allesmarine.nl deze niet vinden zoek dan op 386084.
 3. Is het bouwjaar of model van uw buitenboordmotor niet te achter halen, schat dan de leeftijd en kijk bij de tekeningen van het staartstuk (gearcase) of kap (cowling of engine cover) )goed of uw motor er identiek  uitziet. Is dit niet het geval, kijk dan even op een ander bouwjaar of model totdat u de juiste tekening bij de motor hebt gevonden. Op deze manier kun je ook zoeken. Dit is weliswaar iets omslachtiger, maar zo kom je ook achter de juiste motor en bijhorende tekeningen en vind je uiteindelijk ook het juiste onderdeelnummer.
 4. Als je op het originele nummer klikt in boats.net zie je op welke modellen dit origineel onderdeelnummer gemonteerd zit.
 5. Naast boats.net kunt u de volgende websites gebruiken met je zoektocht naar originele onderdeelnummers voor uw buitenboordmotor:
 1. Yamaha: https://www.yamaha-motor.eu/nl/nl/you/Onderdelen-Catalogus/
 2. Tohatsu: www.tohatsuoutboardparts.com
 3. Suzuki: www.brownspoint.com
 4. OMC Johnson en Evinrude http://epc.brp.com/SiteMods/BRP_Public/BRP_Public_Login.aspx?ReturnUrl=%2fIndex.aspx
 5. Volvo Penta: https://www.marinepartseurope.com/nl/default.aspx

 
 

Voorbeeld Mercruiser binnenboordmotor onderdelen opzoeken:

We gaan nu op zoek naar onderdeelnummers voor één van de meest voorkomende inboard motor: een GM (General Motor) / Mercruiser motorblok.  Ik neem als voorbeeld een Mercruiser 350 MAG MPI V8 waar ik recentelijk onderhoud aan heb gepleegd.  In tegenstelling tot onze zoektocht naar buitenboordmotor onderdelen kun je bij het zoeken naar binnenboordmotor onderdelen en originele nummers wel zoeken op serienummer, mits deze goed ingevuld wordt.
 

Ga naar Boats.net klik linksboven op categorie en dan op OEM parts. Vervolgens klikt u op Mercuiser. U kunt hier direct al op serienummer zoeken. Let op lukt dit niet, probeer dan op bouwjaar of model te zoeken.  Deze nummers vind je meestal terug op de luchtfilterkap van uw inboard engine. 
 

Zijn er helemaal geen gegevens bekend? Neem dan direct contact op met ons, want dan wordt het heel lastig zoeken ook met boats.net.
 

Wij hebben een serienummer: 0M358936 deze vullen we in bij Serial number ......search (zoek op serienummer)  Nu laat boats.net 2 type motorblokken zien, ons type is de onderste link. Hier kwamen we eenvoudig achter.  Aangezien de waterpomp compleet defect was, en deze in zijn geheel aan vervanging toe was, hebben we de defect pomp voor ons liggen. En we konden eenvoudig  aan de tekeningen zien of we de juiste pomp zouden bestellen. Aangezien de waterpomp van één model Mercuiser die werd getoond op serienummer al op afbeelding /tekening niet overeen kwam met de pomp van ons.  Zodoende de tweede link geopend,  de "sea water pomp" opgezocht en deze kwam exact overeen met de pomp die wij nodig hadden. Dit was de 862914T
 

Kortom kijk goed naar de tekeningen en je kunt zelf al zaken uitsluiten wanneer bijvoorbeeld de waterpomp niet lijkt op de pomp die jij nodig hebt, dan is het hem niet en moet je nog even verder kijken/zoeken.
 

Als je op serienummer zoekt en de site boats.net vindt meerdere types, dan is het vaak zo dat de basis van het General Motor blok wel gelijk is aan elkaar. Anders werden er niet meer linkjes getoond,  de blokken hebben immers hetzelfde serienummer dus zijn in de basis gelijk aan elkaar. Alleen de afwerking van het motorblok is wel eens anders, zoals in bovenstaand voorbeeld zijn beide blokken gelijk aan elkaar, maar met een ander waterpomp uitgevoerd.
 

We zochten namelijk ook een carterpan voor deze Mercruiser en die is op beide linken gelijk aan elkaar en heeft origineel onderdeelnummer:  809910 Dit is dan ook logisch, want dit is een onderdeel van het basis GM blok.
 

Een paar extra tips bij het zoeken naar Mercruiser originele onderdelen

 1. Nadat u op boats.net bij categorieën OEM part op Mercruiser heeft geklikt  ziet u onder aan de pagina een uitleg over Mercruiser modellen en bijhorende sterndive.
 2. Je kunt ook zonder serienummer zoeken, maar hiervoor is een bouwjaar en model type van belang.

Komt u er nog steeds niet helemaal uit? E-mail ons dan.  Vertel ons zo goed mogelijk welk onderdeel u zoekt, welke type inboard of outboard motor u heeft.  Indien beschikbaar stuur dan een foto mee van de motorkap als het om een buitenboordmotor gaat. En een foto van het motorblok als het om een binnenboordmotor gaat.  Dat maakt het voor ons ook makkelijker zoeken.

 

Vragen over onderdelen kunnen wij alleen zorgvuldig beantwoorden per mail . We kunnen namelijk door de telefoon geen linkjes en/of tekeningen /exploded views van bovenstaande websites door geven of laten zien. Door de telefoon kunnen we niets aanwijzen en per mail kunnen we het linkje zo door sturen. Dit werkt gewoon het eenvoudigste en het snelste voor ons allemaal.

 Geen paniek! Wij beantwoorden al onze e-mails zeker binnen één uur, maar vaak al binnen 10 minuten. 
 

Reacties

 1. W v Asten W v Asten

  Goedemorgen heb 2 vragen ik zoek een multisnaar voor een V.M Detroit 165 pk 638 H turbo . 2 heeft de motor een snaar of keting als distributie

  Gr Wim van Asten

 2. WaterskiTwente.nl WaterskiTwente.nl

  Ik ben op zoek naar service onderdelen voor mijn 5 pk mercury langstaart 2 takt, heeft u een lijst of link voor mij waaruit ik handig kan bestellen?
  Met vriendelijke groet,
  WaterskiTwente.nl
  Jeroen Paulissen
  Tel: 0655715099

 3. Michel Michel

  Ik ben op zoek naar een haakse olie nippel pers nippel onder op het blok van een evinrude ficht ram bj 2000

 4. Robert feenstra Robert feenstra

  Beste allesmarine. Kunt u mij vertellen wat een nieuwe kunstof kap kost van een nieuw type Yamaha 2.5 four stroke ? Groet robert feenstra

 5. Hans van den berg Hans van den berg

  Goedemorgen u verkoopt complete set voorzet ombouwen tot elektrisch start alleen ik heb een 20 pk mercury uit 2012 die zie ik er niet tussen mvg Hans 0611396888

 6. Patrick Patrick

  Heb een buitenboard motor op met pas gekochte speedboot met

  modelno. J35balcts
  Serialno.B014378
  Outboard marine belgium n.v.
  Brugge . Belgium

  Op de buitenboard motor staat

  registered w.d. number
  PRP / 805306

  Probeer meer info te vinden maar kan niks vinden.
  Mvg patrick

 7. Peter van Leeuwen Peter van Leeuwen

  Ha dave, van de week ben ik mijn propeller van mijn FT9.9 high trust yamaha verloren. Heb jij een complete set om weer een schroef te monteren op voorraad. Dan kom ik hem vanmiddag nog halen. FT9.9GE 6AVK L1000431H. Wellicht kun je hiermee controleren of je het juiste materiaal in huis hebt.

  Laat even weten of dit kan lukken en wat de kosten zijn. Groet peter

 8. William de jong William de jong

  Ik heb een gaskabel nodig voor mojn yamaha 6 pk. Type 60 CM, 6M8, S, 002071. Welk bestelnummer is dit. Wilt u mij ander even bellen op 0614929926. Alvast bedankt

 9. Dave Obdam Dave Obdam

  Beste lezers, zie ook eerdere reacties. U kunt ons beter een email sturen met uw vragen

 10. Peter Dekkers Peter Dekkers

  Hoi Ik zoek een stuur console met afstandsbediening voor een Zodiac mk2
  er hangt een oude yamaha tweetakt 20 pk kortstaart achter. jaar 1974 (althans volgens de code een Y) serie nummer 020398 type is 6A9 Weet jij misschien welk schakelmateriaal ik daarvoor nodig heb?

 11. Dave Obdam Dave Obdam

  Beste Alex, en ook andere lezers/klanten

  Vragen 'naar'onderdelen of 'over'onderdelen even per mail [email protected] Dan krijgt u altijd antwoord.

  Voor wat betreft Alex kom op het volgende uit:
  http://www.boats.net/parts/search/BRP/JOHNSON/1990/J15EESR/CARBURETOR/parts.html

  Te bestellen bij ons:
  https://www.allesmarine.nl/6-8-pk-86-99-15-pk-89-20-pk-91-97-4359073.html

  Vlotter:
  https://www.allesmarine.nl/vlotter-glm77290.html

  de overige reacties hebben wij al per mail behandeld en zijn reeds besteld

 12. Bennie Bennie

  Hallo
  Ik ben op zoek naar condenser en brekenpunt van Yamaha buitenboordmotor 15 AK .
  Is het eventueel te bestellen als u niet in voorraad heb.
  Graag een offerte.
  Mvgr.
  Bennie

 13. Dave Obdam Dave Obdam

  Beste Henk, Er staat toch echt Mercury in het rijtje van buitenboordmotor merken. Inmiddels gevonden? stuurt u anders maar een e-mail naar [email protected] dan kijk ik met u mee en stuur ik u linkjes toe

 14. Henk Opentij Henk Opentij

  Op de site boats.net kan ik geen verwijzing vinden naar mercury buitenboordmotoren. Klopt dit? Waar moet ik dan naar zoeken, is Tohatsu gelijk aan de mercury 25/30 pk efi 4 takt en kan ik die bestelnummers gebruiken.
  Ik hoor graag, alvast bedankt.
  Henk Opentij

 15. Dave Obdam Dave Obdam

  Beste Lezers,

  U kunt het beste even een berichtje sturen via de contactpagina om uw vragen te stellen. Dan worden deze namelijk altijd beantwoord

 16. Alex Fogarin Alex Fogarin

  Zoek een revisie-set met vlotter voor carburateur type 319029.
  BBM Johnsons 15 PK Seahors type: 15BAL74S serie: B 1990.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »