Navigatieverlichting

Wilt u veilig het water op als het donker is? Op deze pagina vindt u alles om ervoor te zorgen dat u opvalt op het water. Als u alleen overdag en met goed zicht vaart is bootverlichting of navigatieverlichting niet verplicht. Het is echter verstandig om altijd over de juiste navigatieverlichting te beschikken.

Pagina 1 van 5
Pagina 1 van 5

Wanneer is navigatieverlichting verplicht?

Heeft u een schip met een lengte van meer dan 7 meter? En vaart deze door middel van een motor? Dan moet uw boot beschikken over boordverlichting. Vaart u tussen zonsondergang en zonsopgang? Dan heeft u groen en rood licht, een heklicht en een toplicht nodig. Hetzelfde geldt als u overdag erg slecht zicht heeft. In de praktijk is navigatieverlichting dus wel verstandig om te hebben. Door middel van navigatieverlichting op uw boot zorgt u ervoor dat u beter zichtbaar bent op het water en vermindert u de kans op aanvaringen. 

 

Verlichting van een zeilboot

Afhankelijk van de lengte van uw zeilboot mag u een rondom schijnend wit licht hebben of de boordlichten met heklicht gebruiken. Heeft u een boot die kleiner is dan 7 meter, kies dan voor een rondom schijnend wit licht. U moet boordlichten en heklichten hebben als u een boot heeft die groter is dan 7 meter. Een zeilboot van minder dan 7 meter mag ook een rondom schijnend wit licht op de top van de mast hebben die 360 graden zichtbaar is.

 

Verlichting van een motorboot

Motorboten en zeilboten zijn vaak van elkaar te onderscheiden door hun navigatieverlichting. Bij een motorboot gebruikt u toplicht. Dit is een onderbroken wit licht die in het midden is geplaatst en vooruit schijnt over 225 graden. Het toplicht zit meestal tenminste één meter boven de boordlichten.

Verder heeft u bij een motorboot een bakboordlicht nodig, een stuurboordlicht en een heklicht. Het bakboordlicht is rood en het stuurboordlicht is groen. Beide schijnen over een hoek van 112 ½ graden. Het heklicht is wit en die schijnt over een hoek van 135 graden.

Een motorboot mag ook een wit rondom licht gebruiken. Dit geldt voor een motorboot met een lengte van minder dan 7 meter. Ook mag de boot niet sneller gaan dan 13 km per uur. Als uw motorboot sneller gaat moet u volledige boordverlichting hebben.

 

Navigatieverlichting kopen?

Voor navigatieverlichting bent u hier aan het juiste adres. Op deze pagina is navigatieverlichting te zien in verschillende soorten en maten. Heeft u vandaag besteld? Dan ontvangt u het morgen in huis. 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »